Indeklima
Krav til indeklimaet
For at sikre et godt termisk indeklima stilles der i bygningsreglementet krav til, at det ikke må blive for varmt i bygningen om sommeren. Dette indebærer, at der maksimalt må være et bestemt timeantal af temperaturoverskridelser i løbet af året i forhold til tre forskellige indeklimaklasser.
Temperaturoverskridelser kan evalueres i energirammen.
Ønskes der en mere dybdegående evaluering af indeklimaet, kan der udføres en indeklimasimulering. Indeklimasimuleringer kan bruges til at evaluere det forventede indeklima tidligt i byggeprocessen, så der kan træffes byggetekniske beslutninger, der understøtter et godt indeklima. Indeklimasimuleringen er også relevant, hvis der ønskes en DGNB-certificering. Her stilles der skærpede krav til indeklimaet samt dokumentation af overholdelse af kravene.
Nedenfor ses en række punkter, der kan indgå i en indeklimasimulering.
Termisk indeklima:
- Indetemperatur (ventilation)
- Overfladetemperaturer
Atmosfærisk indeklima:
- Lufttilførsel (ventilation)
- CO2-koncentrationer
Robusthedsundersøgelse af indeklimaet:
- Påvirkning af indeklimaet ved ændret brugeradfærd
- Påvirkning af indeklimaet ved skiftende udeklima
Dagslys
Der stilles i bygningsreglementet krav til mængden af dagslys, der skal være til rådighed i bygningen. Det dikteres, at beboelsesrum skal være tilstrækkeligt belyste, og dette kan dokumenteres ved at påvise, at glasarealet uden skyggende forhold svarer til mindst 10 procent af det relevante gulvareal. Her skal korrigeres for forskellige faktorer, der kan have indflydelse på mængden af dagslys såsom skyggende omgivelser og reduceret lystransmittans mm. Dog skal det også sikres, at solindfald ikke medfører overophedning og blænding
Få et uforpligtende tilbud
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Hvad tilbyder vi?
Indeklimasimuleringerne udføres iht. Branchevejledning for indeklimaberegninger med et simuleringsprogram (IDA ICE eller BSIM). Ved en indeklimasimulering udvælges kritiske rum til evaluering af indeklimaet. Rummene opbygges i simuleringsprogrammet, og der indgår relevant data om konstruktionsopbygning, vinduesdata, ventilation/tekniske installationer og brugeradfærd. Ud fra resultaterne af simuleringen kan vi rådgive om mulige tiltag, der kan forbedre indeklimaet. Det kan fx være ændring i vinduesarealer, vinduestype, solafskærmning og ventilationsmængder.
Hvis der ønskes en indeklimasimulering i forbindelse med DGNB-certificering, kan vi være med til at screene projektet for mulige point og løbende rådgive om, hvordan de ønskede point kan opnås. Vi leverer resultaterne af indeklimasimuleringen, så de kan benyttes som dokumentation ved en DGNB-certificering.
Vi kan hjælpe med at dokumentere, at dagslyskravet er overholdt, og hvis vi inddrages tidligt i processen, kan vi rådgive om de bedste løsninger i forhold til at optimere på vinduesarealer i bygningen og sikre tilstrækkeligt dagslys, men samtidig undgå overophedning og blænding.
Ofte stillede spørgsmål?
Hvordan ved jeg hvilket indeklima jeg har?
- Anskaf et indeklimaovervågningssystem eller brug bærbare sensorer til at måle faktorer såsom temperatur, fugtighed, CO2-niveauer og partikelforurening (PM2.5 og PM10).
- Radonmålinger kan være relevante, især i områder hvor radon er et kendt problem.
- Brug et hygrometer til at måle fugtighed.
- Et termometer kan hjælpe med at overvåge temperaturen.
Hvis du er bekymret for indeklimaet, kan du hyre en professionel til at lave en detaljeret vurdering. De kan bruge avanceret udstyr til at måle forureningskilder, ventilationseffektivitet og andre faktorer.
Hvordan får jeg bedre indeklima?
- Åbn vinduer regelmæssigt for at tillade frisk luft at cirkulere, hvis udendørs luftkvaliteten tillader det.
- Brug udsugningsventilatorer i fugtige områder som køkken og badeværelse.
- Overvej at installere mekanisk ventilation med varmegenvinding for effektivt at ventilere uden at miste for meget varme.
- Hold en konstant indendørs temperatur på omkring 20-22 grader Celsius.
- Brug en affugter eller luftfugter for at holde fugtigheden inden for det anbefalede område på 40-60%.